Elektrostatik toz boyamadan önce dikkat edilmesi gerekenler !

 

Elektrostatik boyama için iş güvenliği

 Elektrostatik toz boyamada, uygulayıcının maske ve benzeri kişisel korucu ekipmanlarını kullanması olmazsa olmazlardandır.

Elektrostatik boyamada en çok karşılaşılan kaza elektrik çarpmalarıdır.Bu nedenle boya sisteminin tüm parçalarının topraklanmasının sağlanması son derece önemlidir. Bu, şoku ve elektrik tehlikelerini ve aynı zamanda düşük aktarım verimliliğini önleyecektir.

Operatör uygun şekilde topraklanmazsa, boya hedefe çekilmek yerine operatöre iade edilebilir veya yere yönlendirilebilir. Boyanın operatöre çekilmesini önlemek için bu güvenlik yönergelerini izleyin. Yalıtımlı veya lastik ayakkabılar giymekten kaçının; deri tabanlı ayakkabılar giyin. Eldiven kullanmaktan kaçının. Eldiven giyerken, deri ile tabanca arasında doğrudan temas oluşturmak için avuç içi ve tetik üzerindeki parmağın açık olduğundan emin olun. İletken olmadığı sürece kağıt üzerinde durmayın. Zeminin temiz ve kuru olduğundan emin olun. Zemine püskürtülen herhangi bir boya, bir yalıtkan görevi görebilir.

 

Yüzeyi hazırlayın

Metallerin boyanmasında ki ilk aşama yüzey hazırlamadır. Yüzey işlem genellikle son kaplamadan daha fazla önem taşır.

Elektrostatik püskürtme tabancası ile  boya uygulamadan önce yüzeyin hazırlanması ihmal edilmemesi gereken bir işlemdir . Daha iyi bir sonuç almak istiyorsanız bu önemlidir.

Yüzey işlem tüm toz ve yaş boya kaplamalarının korozyon direncini arttırmak için uygulanır. Doğru yapılan yüzey işlem sonucunda korozyon direnci ve boyanın yapışma kabiliyeti artar. Yapılan araştırmalar çeliğin, demir veya çinko fosfat ile, alüminyum ise kromat veya kromat/fosfat ile bir ön işleme tabi tutulmasının, boyanın yüzeye daha iyi yapışması için gerekli olduğunu ortaya koymuştur. "Solventli yağ alma" toz boya uygulamasından önce yapılan en temel ön işlemdir.

 

1) Yabancı maddelerin uzaklaştırılması: örneğin kabuk, gres, kesme yağı, kum, kaynak döküntüleri gibi.


2) Pası çıkarın: Uygulanacak toz boya için yüzeyin uygun şartlara getirilmesi.  pas çukurlarını her zaman dikkatli bir şekilde temizlemelisiniz. Daha küçük parçalar için zımpara kağıdı, zımpara bezi veya çelik yün kullanılabilir. Daha geniş yüzeylerde daha az yorucu çalışma için flap diskli bir zımpara kullanılması tavsiye edilir.


3) Yüzey işlem: Her şeyden önce, zımparalama nedeniyle oluşan kalıntı parçacıkları uygun şekilde temizlemeyi unutmayın. boyanacak parça yüzeyinin her yerinde homojenliği sağlamak önemlidir.